Några skäl till att upprätta testamente

Några skäl till att upprätta testamente

För alla som vill bestämma själva hur deras arv ska fördelas när de lämnar är det en bra idé att utarbeta ett testamente. Utan ett testamente är uppdelningen av de så kallade arvtagarnas tillgångar är främst till familjemedlemmar i en specifik ordning som lagen (Ärvdabalken) upprättar. Men den arvsordning som följer av lagen är givetvis inte önskvärd för alla. För att veta om man kan känna sig nöjd med det arvssystem som gäller enligt lag, eller om man ska skapa en testamente, är det naturligtvis lämpligt att veta hur lagstiftningen verkligen ser ut.

Om ett testamente inte har fastställts, går arvet till arvingens man, om en sådan finns. Barn som är makarnas gemensamma ärver först vid överlevandet av den efterlevande make. På ett annat sätt är det sant om arvingen har barn som inte har gemensamt med den överlevande maken. Dessa så kallade separata barn har rätt att få sin del av arvet direkt, vilket reducerar den överlevande makens del av arvet i motsvarande utsträckning.

Om det inte finns någon make i bilden, går arvet direkt till alla barn, som vanligtvis kallas bröstarvingar. Om det inte finns några barn går arvet istället till arvtagarnas föräldrar. Om föräldrarna är borta ärver arvtagarnas arvingar istället. I detta fall får halvsyskon också en del av kvarlåtenskapen. Saknas syskon och även syskonbarn ärver också arvtagarnas morföräldrar i stället. Om dessa saknas går kvarlåtenskapen till morföräldrarnas barn, dvs arvingar, farbröder, farbröder och moster. Om det inte finns någon make eller dessa släktingar går arvet istället till staten så kallade. allmän arvsfond.

Såsom nämnts ovan är det således en eventuell make och ett antal andra släktingar som får arv i en viss ömsesidig ordning när de lämnar, och i slutändan den allmänna arvsfonden. Men detta arrangemang gäller bara så länge som ett testamente saknas. Ett framträdande exempel på när en testamente kan behövas är i samboförhållanden, eftersom en överlevande sambo helt saknar arvsrättigheter enligt lag. Andra exempel är om du har fosterbarn eller kanske en nära vän du skulle vilja se som en arvinge. Du kanske vill att en viss del av kvarlåtenskapen ska gå till någon form av välgörenhet eller användas för ett specifikt syfte.

Ett annat skäl för att upprätta ett testamente är att det gör det möjligt att bestämma vem som ska ha vad, med andra ord att ett specifikt objekt ska gå till en specifik person. Du kan också ange i testamentet om du vill att en specifik person som du litar på ska ta hand om fördelningen av arv.

Sammanfattningsvis kan det anges att det finns flera skäl för att göra en testamente, oavsett om du vill ändra den arvsföljd som följer av lagen helt eller bara vill att ett specifikt objekt ska tillfalla en viss person.

Comments
Share
e-Juristen

Leave a reply